خلط بلغم در بدن همان سیستم ایمنی، یا غذای ذخیره بدن، سرد و تر است. این سردی و تری باعث می شود بصورت جامد(مانند آب که یخ می زند) نمایان شود. در هر قسمت از بدن که این جامد شدن بلغم صورت گیرد، خود را به صورت زائده ایی نمایان می کند و مشکلاتی فیزیکی در آن ناحیه رخ می دهد که به اختصار به شرح آن می پردازیم.
بلغم به دو دسته تقسیم می شود:
- بلغم طبیعی: استعداد آن را دارد که تبدیل به خون شود. زیرا این ماده خون خام و ناپخته است، مزه آن شیرین و کمی سرد است.
- بلغم غیر طبیعی: این نوع از بلغم نسبت به بلغم طبیعی سنجیده می شود، که به چند صورت تعریف می شوند؛
- نسبت به بلغم طبیعی رقیق تر است(خلمی)
- نسبت به بلغم طبیعی خام تر است(نا پخته)
- نسبت به بلغم طبیعی خیلی رقیق تر است (آبکی)
- نسبت به بلغم طبیعی بسیار غلیظ تر است (گچی)
- نسبت به بلغم طبیعی گرم و خشک تر است(شور)
- نسبت به بلغم طبیعی خشک تر است(صفرائی)
- نسبت به بلغم طبیعی ترش تر، تلخ تر، گس تر و یا غلیظ و تند تر است (زجاجی)
علل افزایش خلط بلغم در بدن
-
- شروع فصل زمستان
- سن کودکی و پیری
- چاقی و اضافه وزن
- خوردن غذاهای تر و سرد (ماهی، ماست و…)
میزان بلغم در انسان سالم یک درصد است. چون سبک تر از سودا و دم است معمولاً حجیم تر دیده می شود. در نخستین خونگیری، فرد با مزاج سرد و تر شاهد خون شفاف و کم مایه ای است.
بلغم مانند کشک یا سفیده تخم مرغ بوده و مربوط به سیستم ایمنی است. از جنس آب سرد و تر است. اشخاص با مزاج سرد و تر به دلیل سردی این مزاج دارای رنگ پوستی روشن، بور و در اکثر موارد پوست سفید، موهای بور یا سفید می باشند.
آب بیش ترین جا را در بدن اشغال می کند و بیش تر بدن ما از آب است، در خاک رخنه می کند و حرکتی رو به پائین دارد. به همین دلیل یک فرد با مزاج سرد و تر یا شخصی با غلبه بلغم دائم در خاطره های گذشته سیر می کند. از آنجایی که آب به جاهای ریز نفوذ می کند فرد با مزاج سرد و تر ریزبین هم است. در صورتی که بلغم در مفصل ها بی اندازه متعارف شد ورم و در نتیجه آرتروز به وجود می آید. به عنوان مثال آرتروز گردن که با ورم همراه است و در سن ۳۵ سالگی معمولاً بروز می کند .
عوارض غلبه خلط بلغم در بدن
بلغم در بینی: در صورتی که بلغم در بینی زیاد شود اختلال در بویایی پدید می آید.
بلغم در پوست: بلغم لزج، هر وقت بر پوست بیفتد بیماری برص به وجود میآید. همان طور که ناراحتی، مو و پوست را سفید می کند و موجب برص می شود.
غلبه خلط بلغم در بدن سبب ایجاد عرق سرد می شود . پوست نرم، تعریق سرد زیاد، کف دست و پا مرطوب، خواب زیاد، پف اندام و صورت، خستگی زود رس، اذیت شدن در سرما و پنهان بودن رگ ها از دیگر علامت های غلبه بلغم است.
بلغم در مفاصل: غلبه بلغم سبب درد عضلات می شود. گاهی کمردرد، گاهی پا درد، گاهی زانو درد. زیرا حضور بلغم مقطعی است و بلغم، خلطی در جریان است(در گفتار عامه باد سرد). در صورتی که سردی در ستون فقرات بروز کند رماتیسم به وجود میآید. رماتیسم در اثر رطوبت زیاد و سردی به وجود میآید و در صورتی که مفصل ها خشک شوند ساییدگی به وجود میآید .
بلغم در روده: درصورتی که بلغم در روده غلبه کند موجب دفع بی اختیار می شود. حالتی که بیشتر در پیری پیش می آید.
در این وضعیت فرد نخست گاز دفع می کند. در صورتی که بدتر شود، دچار یبوست سردی می شود. افزایش بلغم باعث شروع دفع بلغم میشود. هر چه بلغم افزایش پیدا کند، انسداد خشکی داشته و باعث ایجاد یبوست میشود. با افزایش بلغم دفع متعفن بوجود میآید(بوی بد دهان بوی بد مدفوع) و دفع مواد هضم نشده متبلور و دانههای درشت ایجاد میشود. در دفع روده، بوی ترش متعفن از سردی و بوی تند دفع از گرمی است و هر گاه میزان رطوبت معده و روده زیاد شد زمینه ایجاد انگل پیش میآید. افزایش حرارت معده و روده اجازه به تولید انگل نمیدهد. بنابراین راه گرم کردن روده، صرفا سالاد با آلوئه ورا است.
بدتر از یبوست سرد، اسهال سرد است. اسهالی که آن هم همراه با گاز است. معمولاً این بیماری اسهال ها، عفونت را به همراه دارد.
بدترین نوع اسهال، اسهال وبایی است. در این مواقع بدن می خواهد فضولات را سریع بیرون بدهد. درصورتی که این سردی در مثانه باشد، بی اختیاری ادرار پدید می آید و فرد زیاد به دستشویی می رود، یا در گریه ها و خنده های شدید امکان دارد ادرار کند.
غلبه بلغم در معده: در صورتی که سردی در معده زیاد شود، نخست خود را به شکل آروغ زدن نشان می دهد، سپس دیر هضم کردن غذا، بعد نفخ و نهایتا استفراغ. زیرا بلغم در معده بیشتر از حد معمول شده و غذا اصلاً هضم نمی شود، بدین ترتیب این غذا در معده تولید گاز می کند. علامتش هم بوی بد دهان است. درصورتی که کودکی معده اش سرد شده باشد با عصاره انگور می توان معده اش را گرم کرد. این سردی در معده چه بسا در تکلم کودک هم اختلال ایجاد می کند .
در صورتی که در سیستم گوارش غلبه بلغم داشته باشیم اشتها زیاد می شود. وقتی یک فرد با مزاج سرد و تر را بادکش کنیم، بعد از ۷ جلسه ترکیبات خونش عوض و خونش زیاد میشود. اگر در ناحیهای که بلغم تجمع پیدا کرده روغنهای گرم بمالیم، همین اتفاق میافتد. این بلغم به اصطلاح پخته و تبدیل به خون میشود. در چنین مواردی درمان باید بسیار آهسته پیش برود.
تاثیر غلبه بلغم بر کیستها: غدههایی در بدن موجود هستند؛ وقتی بلغم در محیط اطراف این غده های بیشتر شود، بزرگ شده و باعث ایجاد کیست میشود. یعنی وقتی رطوبت بیش از اندازه شده. چه رطوبت داخلی و چه رطوبتی که از محیط جذب کرده.
در مورد زنان؛ شستشوی زیاد یا در محل مرطوب نشستن در دوران پریود. این افزایش رطوبت باعث ایجاد کیستهای تخمدان میشود. به همین علت باید توجه داشت؛ در زمان پریود شستشو به حداقل و فقط در حد رفع نیاز انجام گیرد.
در زنان افتادگی سینه علامت غلبه بلغم است. همین طور که غلبه بلغم پیش برود رحم شان هم سرد می شود بی میلی جنسی( سرد مزاجی) و در پایان می تواند منجر به ناباروری شود.
بلغم در اندام جنسی مردان: موجب درد زیاد می شود و فرد تراوش های جنسی بی اختیار دارد. در صورتی که سردی از این هم بیش تر شود فرد دچار زود ارضایی می شود. بالاتر از همه، سوزش جنسی مستمر و لاغری عضلانی(افت عضلات) یا آتروفی است.
درمان فقط با داروهای گرم، خوراکیهای گرم و روغنهای گرم کافی نیست. باید از دانههای خوراکی نیز استفاده کرد. دانهها دارای یک نقطه ریزی در قسمت بالای دانه میباشند، که رشد گیاه از این محل انجام میگیرد و به آن قوه نامیه میگویند. هر چه باروری را بخواهیم بیشتر کنیم، از این دانهها باید بیشتر استفاده کنیم: مثل بادام، کنجد، انجیر، ترکیبی از دانههای گرم و سرد خوراکی. این باعث افزایش اسپرم، بهبود کیفیت اسپرم و بهبود انزال میشود.
مغز: به عنوان عضوی از اعضاء رئیسه بدن، از بلغم آفریده شده و باید سرد باشد. اگر این سردی بیش از اندازه شد، کندی در فهم و کندی در تجزیه و تحلیل پیش میآید. اگر بیشتر شد حماقت بوجود میآید. مغز اطلاعات دارد ولی نمیتواند اطلاعات را به هم پیوند دهد، در نتیجه استنتاج غلط میکند. خریت و حماقت نشانه سردی مغز است. وقتی سردی در مغز بیش از اندازه شد و خشک شد، فراموشی بر سر ایجاد می شود و بعضی از مطالب ذهن که همیشه در ذهن فرد بوده، یک دفعه فراموش می کند. مثلا شماره تلفن خانهی فرد یا نام نزدیکترین شخص به فرد را برای مدتی فراموش می کند، اوج سردی و بلغم در مغز می شود آلزایمر.
بیماری ام اس: تبلور بلغم است. وقتی بلغم تبلور پیدا کرد و یخ زد به شکل پلاک های M.S خود را نشان می دهد. سپس این سردی به داخل بدن کشیده شده و ایجاد M.S می کند، که در طب سنتی لختی و سستی اندام (رخوه) تعریف میکند. ام اس در مناطق سرد سیر، شمال اروپا و خانمها بیشتر است.
چشم: هر گاه بلغم در چشم افزایش پیدا کند پر اشکی و ریزش از چشم بوجود می آید. و اگر بیشتر شد کاهش بینایی. وقتی بلغم در چشم تبلور پیدا کرد، تبدیل به آب سفید( آب مروارید ) میشود. از داروهای خوب برای چشم سورمه است. چشم هر چه درشتتر بشود بلغم در آن بیشتر است. بلغم در پلکها باعث پف آلودگی و ورم پلک میشود. اگر بیشتر شد پلکها میافتد.
گوش: افزایش بلغم در گوش باعث ایجاد صدای گوش (Tinitus ) می شود که این صدا شبیه صدای پنکه است. افزایش رطوبت در گوش ایجاد کری میکند.(کری سنین کهنسالی ) سنگینی گوش که صداهای دور را خوب نمیشنود، وقتی خیلی تبلور پیدا کرد تبدیل به سودا می شود. صدایی که بر اثر سودا در گوش و سر ایجاد میشود صدای سوت است. در گوش هم موجب خستگی زود رس می شود. گوش گاهی دچار درد های مقطعی می شود.
عروق: اگر بلغم در عروق عمقی نفوذ پیدا کند که مرکز آن در قلب است، انسداد سرد ایجاد شده و موجب سکته قلبی می شود.
دو نوع سکته داریم؛ سکته ی قلبی سرد و سکته ی قلبی گرم که بیشتر در افراد با مزاج گرم و تر دیده میشود. همچنین انسداد بلغمی در هر عضوی ممکن است باعث فلج آن عضو شود. سکته مغزی بیشتر در مزاج سرد و تر دیده میشود.
سیستم ایمنی: افرادی که سطح خلط بلغم در بدن آنها بالا می رود سیستم ایمنی بدن ایشان ضعیف، و زود مریض شده، مستعد به انواع بیماریها میشوند. همچنین این افراد دچار سرما خوردگی مکرر می شوند. بهترین راه دفع بلغم منتشر شده در خون، تعریق است. از طریق پیاده روی (راه رفتن بیش از یک ساعت) و حمام بدست میآید.
ریه: اگر بلغم منتشر در سینه متبلور شد، سینه پهلو ایجاد میشود. یکی از راههای درمان آن تعریق است. بوسیلهی پوششها و خوراکی های گرم، وادار به عرق کردن میکنیم. ریه سرد و تر است و دارای رطوبت. بیماریهای ریه یا سرد و تر است یا سرد و خشک، بیماری گرم ریه کم دیده میشود. برونشیت و سرفههای خلطی به علت افزایش بلغم بوده که برای درمان آنها باید از داروهای بلغم زدا استفاده کرد.
بلغم و روان: سردی از حد که بالاتر رفت تصویرگرایی منفی می دهد. افکار و رفتارها منفی میشوند. مرحله ی بعد نگرانی و دل شوره بیجا، دائما منتظر اتفاقات ناگوار است. مثلا اگر بچهاش به مدرسه یا دانشگاه رفته، مرتب فکر میکند برای او اتفاقی افتاده. یا اگر دیر کند افکار منفی به سراغش میآید. اگر تلفن زنگ بزند فکر میکند میخواهند اتفاق ناگواری را به او اطلاع دهند. اگر سردی از این حد بالاتر رفت ایجاد فوبیا و ترس میکند. مثل ترس از آسانسور( فوبیا بلغم لزج در روان است). اگر بلغم در ریه و روان رسوب کند، احساس می کند کسی رویش افتاده و می خواهد او را خفه کند. (بختک)
سردی در روان باعث خیال های منفی می شود تمام شکست های زندگی را به یاد می آورد. مانند آب که در سرازیری پایین میرود بلغم هم واپسگرایی میدهد، و هر چه سردی بیشتر شود شتاب بیشتر شده و واپسگرایی و خیالهای منفی بیشتر میشود. درمان با گرمای خوراکی، بویایی، مالیدن روغن های گرم به سر و گرمی روان میباشد.
تصویر گرایی منفی در بلغم حد بالاتر دارد. حتی این افراد در خواب هم تصویرهای منفی می بینند: مثلا خواب مرده و رفتاهای منفی آنها را می بینند و پیامهای منفی از مردگان دریافت می کنند.
هرگاه بلغم در روان رسوب کرد بیمار مات می شود و به یک چیز نگاه می کند، هیچ واکنش مثبت و واکنش منفی از خود نشان نمی دهد. که این حالت اوج سردی بلغم در روان است. (اسکیزوفرنی از بلغم و صفرا است).
علائم کلی خلط بلغم در بدن
کل افسردگیها سردی است و شادابی ها گرمی است. سردی موجب دیر تصمیم گیری میشود. وقتی سردی در کل زیاد شد، ابداع و خلق و تنوع نیست، اعتماد به نفس و جرأت تصمیم گیری نیست. بهتر این است که سعی بر آن داشته باشیم، تا مزاج خود را بهتر بشناسیم، و غذاهای مناسب با طبع خود را مصرف کنیم. در این صورت می توان اندامی زیبا جسم و روان سالم تری داشته باشیم.
- بیشتر بخوانیم