زیادی صفرا (گرمی و خشکی) در بدن: زیادی صفرا در شخص را گویند که با افزایش تحریک پذیری، آتش مزاج و عصبی بودن همراه است. ازدیاد خلط صفرا، بیماریهای عفونی خلط صفرا در بدن را افزایش میدهند.
صفرا چیست؟
مایعی زرد رنگ که از سه خلط سودا، بلغم و دم سبکتر است. روی خون قرار میگیرد، و طبعی گرم و خشک دارد. در اصل صفرا مربوط به کبد است. مهم ترین ترشح خارجی و ترشح داخلی صفرا، کلسترول میباشد. این ماده در خون اشخاص عادی ۷۰۱/- تا ۲ گرم در یک لیتر خون است. اما در اشخاصی که دارای مزاج گرم و خشک هستند، در معمولی ترین حالت و سلامت، ۳ گرم در یک لیتر خون است.
- تاثیر عفونتهای ویروسی و میکروبی یا سدیم بر صفرا:
- اکثر بیماریهای عفونی، خلط صفرا و حرارت بدن را بالا میبرد و در مراحل اولیه، انسان را دچار تب و برخی از بیماریها مانند آبله، سرخچه و سرخک میکند.
- زیادی حرارت بحرانی که تولید شده است باعث میشود، صفرا بسوزد و به جای آن سودا جایگزین شود. به همین دلیل سدیم خون که نشانه افزایش سودا یا پیدایش عفونت در بدن است، افزایش پیدا میکند.
یکی از اخلاط مورد نیاز بدن, صفرا می باشد. بر اثر مصرف مواد غذایی گرم و خشک و صفرا زا، این خلط بیش از نیاز، در بدن تولید می شود. خلط صفرا در افراد داری مزاج گرم و خشک شایع بوده. این مسئله سبب ایجاد جوشهای ریز پراکنده در صورت، بین دو کتف و بالای گردن میشود. در صورتی که این خلط در بدن بیش از حد باشد، سبب بروز کهیر نیز خواهد شد.
علائم عمومی غلبه خلط صفرا
- زرد شدن پوست و چشم
- تبخال
- زبری زبان
- خشکی دهان و بینی
- بی میلی نسبت به غذا
- احساس لرزه در بدن
- تندخوئی و بهانه گیری
- جوش صورت
- تعریق زیاد
- خارش پوست و اگزما
- ریزش موضعی مو
- شوره سر
- لکه های پوستی
- تلخی دهان
- تشنگی و سوزش جگر
- کدر شدن ادرار
- ناراحتی معده و تهوع
- کم اشتهائی
- عصبانیت آنی
- درد شقیقه
- استعداد نازائی
- ضعف بینائی
- سرسام(قرانیطس)
- بی خوابی، هذیان، خیالات بد
- سر گیجه
علائم غلبه صفرا در اعضاء مختلف بدن:
-
- چون جایگاه صفرا در بالای بدن است، لذا غلبهاش میتواند در سر، سردردهایی را به وجود آورد که اول از جلو سر(پیشانی) شروع میشوند.
- این سردردها در فصول گرم، با بوییدن عطرهای گرم و خوردن غذاهای گرم افزایش پیدا میکند و با خوردن سرکه، ماست، آبلیمو، غذاهای سرد و گرفتن دوش سرد آرام میشود.
- اگر صفرا در عروق غلبه کند، منجر به ایجاد تاولهای صفراوی میشود. غلبه صفرا در چشم باعث سوختن عروق ریز چشم شده و نارسایی بینایی پدید میآید.
- اگر صفرا در پوست زیاد شد اگزما به وجود میآید. که باید برای درمانش، بدن را صفرا زدایی عمقی کنیم. (با سرکنگبین)
- اگر صفرا در کبد زیاد شود و با بلغم درآمیزد تبلور پیدا میکند و ماده سبز رنگی میسازد. در چنین کبدی مجاری کیسه صفرا بسته میشود. شخص احساس میکند آتش گرفته است، ولی دست و پاهایش سرد است.
- غلبه صفرا در مغز موجب عکسالعملهای تند و آنی و حرکات تند میشود. هر چه رطوبت مغز کمتر شود مغز هم سبکتر میشود و شخص حرکات سبک مغزانهای انجام می دهد.
- غلبه صفرا در دستگاه گوارش موجب عطش شخص و تمایلش به ترشیجات میشود. غلبه صفرا در معده باعث افزایش توان دفع معده میشود. یعنی شخص احساس سوزش، داغی و تهوع در معدهاش میکند. این همان تهوع گرم است که آروغ ندارد و دهان تلخ میشود.
عملکرد خلط صفرا در بدن
کار صفرا حرکت و حرارت است که خون را لطافت میبخشد. در مجاری تنگ عروق نفوذ کرده، به جریان خون کمک میکند. این خون رسانی به اندامهای ریز بافت، در افراد با مزاج گرم و خشک یا اشخاصی که غلبه صفرا دارند، اتفاق می افتد. خون رسانی به اندامها، باعث فعل و انفعالات زیاد غدد و اعصاب نباتی شده، سوخت و ساز زیاد میشود، در نتیجه متابولیسم بازال بالا میرود و انرژی بدن زیاد میگردد، این علت اصلی مکانیزم طبع گرم و خشک است.
صفرا از بالا رفتن تری گلیسرید و کلسترول خون جلوگیری میکند، همچنین صفرای منتشر شده موجب فشار خون پایین میشود. به همین دلیل مرض دیابت در مزاجهای گرم و خشک کمتر است.
اگر رطوبت در در افراد با مزاج گرم و خشک افزایش یابد: ابتدا تری گلیسرید، سپس کلسترول و بعد فشار خون بالا می رود. در واقع هنگامی که گرم و خشک ها در سن سردی قرار بگیرند، فشار خون میگیرند. یا اینکه در استرس گرمی قرار بگیرند، باعث جنون و دو شخصیتی (دیوانگان خندان) میشوند.
عوامل افزایش خلط صفرا در بدن و بحران صفراوی:
- خوردن گرمی ها خصوصا ادویه جات
- پدیده بلوغ برای نوجوانان
- پدیده ازدواج
- پدیده باردار شدن
-
پدیده زایمان
- شنیدن ناگهانی خبر
- پدیده یائسگی
- بلند کردن هالتر
- مسابقه و رقابت در ورزشها
پیدایش هر کدام از دوران زندگی یا افعال مختلف فوق، به ناگهان مقادیر زیادی صفرا را وارد خون کرده و شخص را دچار یک نوع التهاب حرارتی شدید میکنند.
قلب و جگر جایگاه اصلی گرما در بدن می باشند. اگر این دو زیاد گرم باشند، باید خنکی بیشتری از طریق هواکشهای بزرگ بدن به آنها برسد. هواکش بدن انسان هم، بینی است. به همین خاطر انسان ها با مزاج گرم و خشک بینی بزرگی دارند. کسی که جگرش خنک است بینی او هم کوچک است. پس جراحیهای بینی مخصوصا برای گرم و خشک ها عواقب بدی در پی دارد. اگر این راه برای بدن سد شود و بدن نتواند از این طریق قلب و جگر را خنک کند، این دو عضو بدن در گرمای خودشان میسوزند. و در گذر زمان مشکلات جدی برایشان ایجاد میشود.
کلسترول بالا، غلیظ بودن صفرا، تورم و التهاب کیسه صفرا، اختلال در ترشح صفرا (که در زنان نسبت به مردان شایعتر است)، مشکلات هورمونهای جنسی، وجود عفونتها و کمبود ویتامینها، از جمله علل تشکیل سنگ کیسه صفرا هستند.
از نشانههای وجود سنگ کیسه صفرا؛ میتوان به درد شدید در قسمت راست سینه و زیر دندهها اشاره کرد، که با تلخی دهان و تهوع صبحگاهی همراه است.
میوههایی مانند سیب، پرتقال، انگور، گلابی، زردآلو، توتفرنگی، گیلاس، لیموترش تازه، گریپفروت، انار، آناناس، کیوی، انبه و شاتوت در پاکسازی کبد و کیسه صفرا موثر هستند.
آب میوه و سبزیجات مفید برای پاکسازی کبد و کیسه صفرا
برای پاکسازی کبد و کیسه صفرا باید؛ یک عدد گلابی، یک عدد سیب، یک استکان شاتوت، چند قطره آب لیموترش تازه و یک قاشق غذاخوری عسل را با هم داخل مخلوط کن ریخته، آب گرفته و روزانه دو لیوان میل شود.
مصرف سبزیجاتی مانند کرفس، هویج، اسفناج، کاهو، چغندر (لبو)، جعفری، شلغم، کدوسبز، خیار، کلمپیچ، کلمبروکلی، گلکلم، فلفلدلمهای و سیر به مقدار کم در پاکسازی کبد و کیسه صفرا مؤثر است.
عناب، ترنجبین، شیرخشت، عرق بیدمشک، زیتون و روغن آن، آب زرشک سیاه (زرشک آبگیری)، شاهتره، کاسنی، تخم خرفه، خاکشیر، گزنه و سرکه سیب همراه با عسل نقش مؤثری در سمزادیی از کبد و کیسه صفرا دارند.
افراد دارای طبع گرم و خشک، باید از مصرف نوشیدنیهای گرم پرهیز کنند، زیرا این نوشیدنیها تعادل مزاج آنها را به هم میزند. بر همین اساس اصولیترین روش برای اصلاح مزاج، شناخت نوع مزاج و تطابق دادن تغذیه با آن است، تا بیماری سرکوب و سیستم ایمنی بدن تقویت شود.
علائم ضعف کبد در مدفوع وبول:
هرگاه بول و مدفوع شبیه پسماند آبی که در آن گوشت شسته اند بود؛ در اکثرا اوقات دلیل آن است که کبد از عهده ی تصفیه ی خون به خوبی بر نمی آید، و نمی تواند آب را کاملا از خون بگیرد، پس در این صورت کبد را باید ناتوان دانست. این خونابه در مرحله های اخیر به چندین گونه در می آید:
در دارندگان سوء مزاج گرم: خونابه چرک آلود می شود. بعد به زردی و خون سوخته شبیه می گردد. قبل از آن که این اسهال خونابه ای شروع کند، صفرای خالص از شکم روان می شود. این ماده ی اسهالی خونابه ای در بیماران سوء مزاج سرد کبد، مثل خون متعفن می شود. و در هر دو حالت همراه ماده ی اسهال شده چیزهایی به اشکال و اندازه های مختلف در مدفوع دیده می شود. به ویژه در حالت بیماری سوء مزاج سرد کبد، این حالت مشهود است. اضافه بر آن، کبد همچون معده به ناتوانی هضم گرفتار می شود. اکثرا کسانی که ناتوانی کبد دارند وقتی که غذا را فرو می دهند، با آزاری روبرو می شوند که شدید نیست و سبک است و آزار تا دنده ی نزدیک استخوان چنبری(ترقوه) کشیده می شود.
بهتر آنکه در تشخیص مزاج خود دقت کنیم تا از بسیاری بیماری ها که در اثر تغذیه نا مناسب بوجود می آیند در امان باشیم.