قطعاً” داشتن فرزندان سالم و شاداب آرزوی هر پدر و مادری است. پس باید در این مسیر آموزش دید تا راههای درست تربیتی و تغذیه را در پرورش فرزند خود بکار گرفت. تمام راههای سالم زیستن و سالم پرورشدادن فرزند در طب سنتی به آن پرداخته شده؛ بنابراین نیاز است نکات کلیدی طب سنتی در سلامت کودکان را بهخوبی مرور و در امر تربیت فرزند بکار گرفت.
چون انسان از همین ابتدای زندگی و در کودکی تمام خصوصیات اخلاقی و رفتاریاش شکل میگیرد.
پسکار درست را باید از کودکی پایهریزی کرد اگر مب خواهید یک فرزند با کمترین عیبونقص در اندام، افکار و در گوارش در بهترین حالت باشد.
نکات کلیدی طب سنتی در سلامت کودکان
از آنجایی که کودکان مهمترین و عزیزترین سرمایه های یک زندگی هستند، سلامت آنان در اولویت و راس موضوعات خانواده است.
انسان از روز اول خلقت، طبق اصول و اتفاقات طبیعی، سلامت خود را مدیریت و با الهام گرفتن از چرخه طبیعت، امور زندگی را در دست گرفته و تا کنون پایدار و برقرار مانده. این دقیقا” همان سنت است که نباید از آن غافل شد.
از آنجایی که کودکان در ابتدای زندگی هستند و برای هر گونه تغییر آماده و محیا، بهتر است در همین ابتدای کار اصول سلامت و سبک زندگی سالم را به آنان آموزش دهیم.
این کار در صورتی محقق می شود که خود نیز به این اصول سلامتی پایبند باشیم.
عملکرد طب سنتی در سلامت کودکان چگونه است؟
اصول طب سنتی بر اساس جهانآفرینش و نحوه پیدایش جهان هستی پایریزی شده. ازآنجاییکه انسان جزئی از جهانآفرینش است پس لازم است خود را با آن هماهنگ کرد.
کودکان نیز جزئی از این چرخه هستند با یک ویژگی خاص، آن هم تازگی و نو بودن آنهاست. یک موجود جدیدالورود که از جهانی دیگر پا به عرصه وجود گذاشته. از این تازگی و جدید بودن باید مراقبت شود تا بتواند خود را با این جهان وفق دهد.
در دوران نوزادی دستگاه ایمنی بهقدری ضعیف و آسیبپذیر است که تأکید شده نوزاد حتماً” شیر مادر خود را استفاده کند تا یک غذای کاملاً لطیف و پاکیزه بدون هیچ ناخالصی وارد بدن او شود.
ابتدا با شیر مادر تقویت میشود، سپس با یک اصول صحیح تغذیه و رفتار کمک به رشد اندام آن باید کرد.
در این مرحله طب سنتی به میان می آید تا طبق اصول و ارکان طبیعی عمل کند.
نکات کلیدی طب سنتی در کودکان کدام اند؟
از اصول اصلی و سلامت در طب سنتی سته ضروریه است که اصول ششگانه سلامت را یادآور میشود.
سته ضروریه ویژه تمام افراد و اشخاص است؛ اما در گروه های سنی مختلف و شرایط جسمانی خاص کمی با هم فرق دارند.
در کودکان بنا بر ظرافت و حساسیت اندام بهگونهای متفاوتتر از بقیه که در آموزش تدابیر سلامت کودکان به طور کامل آموزشدادهشده. همچنین در میانسالان و سالمندان نیز تدابیر ویژه خود را میطلبد که در آموزش تدابیر میانسال و سالمندی بهگونهای ویژه آموزشدادهشده.
برای داشتن یک کودک سالم و سلامت، ابتدا باید روابط زناشویی اصولی و سالمی را در پیش گرفت تا در زمان اقدام به بارداری و دوران بارداری، جنینی با ویژگی هایی در بالاترین کیفیت سلامت در شکم مادر پرورش داده شود. اصول داشتن یک رابطه خوب و البته یافتن همسر مناسب و موافق مزاج را در آموزش روابط زناشویی بر اساس مزاج آموزش داده شده.
شش موردی که سلامت کودک را به خطر می اندازد
اغلب والدین گمان میکنند تنهاترین و مهمترین نیاز کودکان از زندگی غذا و خوراکی است، درحالیکه بسیاری موارد هستند که در نگاه کودکان از تغذیه برای آنها واجبتر و حیاتیتر است.
دانستن و پیبردن به نیازهای کودک در بعضی از کودکان بسیار سخت و چهبسا دستنیافتنی است. این به خصوصیات و طبیعت کودک یا همان مزاج او ارتباط مستقیم دارد که میتوان در آموزش مزاجشناسی حرفهای به آن دستیافت.
می شود نکات کلیدی طب سنتی در کودکان را در این شش مورد خلاصه کرد.
طبقهبندی و درجه اهمیت این موارد بسته به ذهنیت کودک متفاوت است و والدین باید بر اساس خواسته کودک این موارد را طبقهبندی کنند.
شیوههای تربیتی و برقراری سلامت در کودکان علاوه بر رشد مناسب کودک؛ بهگونهای درمان بسیاری از بیماریهاست که امکان ابتلا به آن در ابتدای زندگی هر فردی ممکن است رخ دهد.
یک اصل مهم در برقراری سلامت نگاه مهندسی به آن است. مهندسی سلامت جزو نکات کلیدی طب سنتی در سلامت کودکان است. مهندسی سلامت یعنی باید به انسان بهصورت کروی نگاه کرد و تمام اعضاء را مدنظر گرفت.
مثلا” اگر ریزش موی زیاد اتفاق می افتد یا اگزما و خارش پوست یا دیگر بیماری های پوستی مانند برص، باید دانست که کلیه اصول سلامت باید دست در دست هم دهند تا بیماری از بدن خارج شود.
۱. اعراض نفسانی
اعراض نفسانی یا کلیه مواردی که مربوط به هموغم و اموری که میتواند تمرکز یا فعالیت ذهنی را دچار اختلال کند.
ساختار انسان بسیار هوشمند و مستقل است و نیاز خود را بهخوبی تشخیص و به سمت آن حرکت میکند.
مثال:
ماده ای از بدن مادر ترشح میشود بنام فورومون زمانی که کودک برای مدتی از مادر دور است بیقراری و میکند بهمحض رسیدن به مادر تحتتأثیر این ماده مادر خود را تشخیص داده و به آرامش میرسد.
این یکی از اصول رعایت اعراض نفسانی ست که باید والدین به آن توجه داشته باشند.
بسیاری از کودکان به دلیل نوع مزاج آن ها ورود به ذهن و افکار آن ها سخت است این به مهارت و داشته های والدین بستگی دارد که بتوانند افکار و ذهن کودک را واکاوی کنند.
۲. نوم و یقظه
بر اساس گفته های علوم طب رایج کلیه کودکان باید حداقل هشت ساعت خواب را داشته باشند این در حالی ست که طب سنتی مقدار خواب را بسته به مزاج ذاتی و خصوصا به طور مشخص مزاج قلب و مغز می داند.
مزاج هر کدام از این اعضاء تعیین می کند که کودک چه ساعتی بیدار یا چه ساعتی خواب باشد.
قطعاً” با کودکانی سروکار داشتهاید که کمتر میخوابند و هرگاه که خسته باشند فارغ از این که کجا و چه ساعتی از شبانهروز است بهراحتی در هر مکانی که باشند میخوابند. این دقیقاً” موضوع تفاوت مزاج در افراد مختلف را بازگو میکند. این خود یکی دیگر از نکات کلیدی طب سنتی در سلامت کودکان است.
۳. اکل و شرب
اکل و شرب یا همان خوردن و آشامیدن که اغلب والدین در تربیت فرزند مهم ترین موضوع می دانند.
گاهی بعضی از کودکان به غذا اهمیت نمی دهند یا نوع غذا خوردن آن ها به گونه ایست که دیگران از آن ایراد می گیرند. این موارد را باید با تربیت و اصول رفتاری اصلاح کرد.
اما گاهی مقدار غذای کودک کم یا خیلی زیاد است که بسته به نوع مزاج و یا سردی و گرمی گوارش حجم غذا متفاوت است.
هم چنین نوشیدن مایعات و خصوصا” آب نیز به مقدار گرمی و رطوبت هر فرد بستگی دارد.
۴. آب و هوا
گاهی هوای محل زندگی می تواند موجب آسیب به سلامتی کودک باشد.
سردی یا گرمی یا خشکی یا تری اقلیم، مستقیما” تاثیر بر شادابی و طراوت کودکان دارد.
اگر کودکی از هوای خشک رنج می برد که عموما” دچار خون دماغ می شود یعنی مزاج خشک هوا باعث تشدید خشکی در کودک شده و موجب خون دماغ می شود.
چاره کار رطوبت بخشی است تا این مشکل برطرف شود. رطوبت بخشی در کودکان موجب رشد اندام و طراوت پوست و انعطاف پذیری کودک است.
۵. احتباس و استفراغ
طب سنتی دفع فضولات بدن را استفراغ می داند. این فضولات می تواند؛ عرق، چرک گوش، خلط بینی، قی، مو، ناخن، ادرار، مدفوع و هر ماده اضافی از بدن باشد. این فضولات هرکدام مربوط به بخشی از بدن است که باید حتما خارج شود.
مثال:
موهای زیر بغل فضولات قلب است چنانچه خارج نشوند قطعا” موجب سنگینی قلب و ضعف در عملکرد قلب دیده می شود.
چنانچه این مواد از بدن بهصورت طبیعی از بدن خارج نشوند قطعاً” مشکلی در بدن رخداده که آن را سوءمزاج یا بیماری مینامند. این خارجنشدن فضولات از بدن را احتباس یا همان حبس مینامند.
گاهی برخی از مواد غذایی را باید در خود نگه دارد؛ اما به دلیل ضعف دستگاه ایمنی قادر به انجام این امر مهم نیست.
مثلاً” اسهال که خود نشانه ضعف گوارش بوده و مواد غذایی داخل بدن را هضم نشده بیرون میفرستد که این خود ضعف در احتباس است.
۴. حرکت و سکون
کودکان بسته به گرمی و سردی مزاج ذاتی و گاهی در بعضی از موارد مزاج قلب، تحرک و جنب و جوش آن ها متفاوت است.
در بعضی از کودکان حرکت زیاد موجب بیماری و در بعضی بی تحرکی موجب بیماری می شود. تمام این موارد نیاز به تدابیری دارند تا کودک علاوه بر سلامت جسم، روحیه و اعصاب متعادلی داشته باشد.
جمع بندی:
هرگاه مخالف طبیعت و علوم طبیعی عمل کنیم قطعا” مشکلات و مواردی را تجربه خواهیم کرد که ما را در زندگی به چالش می کشاند.
گاهی بعضی چالشها موجب پیشرفت و اغلب موجب عقبماندگی و آسیب میشوند.
بهتر است از تجربیات گذشتگان به نحو احسن استفاده کنیم تا نیاز نباشد یک مسیر را دوباره طی کنیم.
آموزشدیدن یکی از گزینههای استفاده از تجربیات گذشتگان است.
سعی کنیم با آموزشدیدن آینده کودکان را زیباتر و سلامت آنها را تا حد ممکن برقرار کنیم.
قطعاً” اطلاع از نکات کلیدی طب سنتی در سلامت کودکان بهترین و کاملترین راهی است که میشود از آن آینده بهتری را برای فرزندانمان رقم بزنیم.